Vinařství Francis Ford COPPOLA

Vinařství Francis Ford COPPOLA

V roce  1975  koupili Francis a  Eleanora Coppolovi někdejší Inglenook. Původně přijeli hledat víkendový domek a najednou měli dům a 1560 akrů vinic. Krátce poté vytvořil Francis s pomocí významného kalifornského enologa víno Rubicon. Pak přišly zlé časy. Francis (*1939) čelil dlouhé roky bankrotu, neboť vsadil veškeré jmění na úspěch Apokalypsy. Nakonec to byl riskantní, ale dobrý obchod. Vinařství stagnovalo, ovšem Coppola ani na chvíli neuvažoval, že by jím mohl umořit dluhy. Teprve dvacet let po koupi podniku se jej Coppolovým podařilo scelit do původní podoby. Francis mohl konečně investovat do vybavení a technologií. Také si najal mladého hlavního vinaře Scotta McLeoda (*1962), s nímž spolupracuje dodnes. V roce 1998 vytvořili Cask Cabernet v mocném stylu klasických inglenookských vín.

Francis Ford COPPOLA - víno z Kalifornie
 

Historie vinařství
Údolí Napa je třetí největší turistickou atrakcí v Kalifornii. Pudy jsou tu podle některých odborníku vydatnější než v oblasti Bordeaux. Charakteristické jsou ranní a večerní mlhy přicházející od Pacifiku, dostatek slunečního svitu a zároveň časté chladné noci. Agronomická fakulta Kalifornské univerzity označila oblast za Region II s ideálním klimatem pro Cabernet Sauvignon, Merlotf Cabernet Franc a z bílých odrůd pak pro Sauvignon Blanc. Po natočení Kmotra sem přijel slavný režisér hledat malý víkendový domek. Nebyl by to ovšem Coppola, aby všechno nakonec nedopadlo úplně jinak.

Kapitán a inženýr
Gustav Niebaum (Nybom) se narodil v Helsinkách (1842). Stal se námořním kapitánem a velmi zbohatl obchodem s kožešinami. Když se usadil v San Franciscu, dozvěděl se, že v údolí Napa vzniklo už na šest desítek vinařství. Podnikání, tolik spjaté se sluncem, muže z chladného severu okouzlilo. Hovořil pěti jazyky, brzy shromáždil knihovnu o enologii se šesti sty svazky. V údolí Napa koupil od pokladníka tamní banky pozemek jménem Inglenook. Znamená to ve skotském dialektu něco jako„útulný kout". Inglenook, o tisíci akrech půdy, získal Niebaum v roce 1880. Jeho ctižádostí bylo vyrábět špičkové víno, jež by sneslo srovnání s víny francouzskými, německými i španělskými. Nevnímal vinařství jako byznys, stalo se mu vášní a radostí. V roce 1883 vyrobil Niebaum první víno. V roce 1889 získalo Napa Valley Inglenook na pařížské výstave první medaili za „výjimečnost a čistotu". V devadesátých letech už Niebaum sbíral jednu medaili za druhou.
Ovlivněný studiem Pasteurových prací o negativním vlivu mikroorganismů a bakreriří vyžadoval Niebaum ve svém podniku absolutní Čistotu. Poniklované nástroje se sterilizovaly v páře, zaměstnanci museli dodržovat hygienu a nosit při práci bílé rukavice. Když Gustav Nicbaum v roce 1908 zemřel, patřil jeho podnik Inglenook k nejrespektovanějším vinařstvím v zemi. Po Niebaumově smrti bylo vinařství na tři roky uzavřeno. Vdova pak podnik pronajala. Mezitím začala i v Kalifornii platit prohibice (1920), utlumovaná výroba ještě v Inglenooku pokračovala do konce desetiletí. Po zrušení prohibice (1933) se dědictví ujímá vzdálený prasynovec z přízně Niebaumovy ženy John Daniel Jr., který je inženýrem. Inglenook řídil v letech 1936-1964. Byl prvním vinařem z údolí Napa, jenž tuto oblast důsledně uváděl na etiketách. V roce 1964 prodal John Daniel Inglenook firmě United Vintners, o pět let později přešel podnik do vlastnictví firmy Heublein. Prestiž Inglenooku prudce poklesla.


Režisér
V roce  1975  koupili Francis a  Eleanora Coppolovi někdejší Inglenook. Původně přijeli hledat víkendový domek a najednou měli dům a 1560 akrů vinic. Krátce poté vytvořil Francis s pomocí významného kalifornského enologa víno Rubicon. Pak přišly zlé časy. Francis (*1939) čelil dlouhé roky bankrotu, neboť vsadil veškeré jmění na úspěch Apokalypsy. Nakonec to byl riskantní, ale dobrý obchod. Vinařství stagnovalo, ovšem Coppola ani na chvíli neuvažoval, že by jím mohl umořit dluhy. Teprve dvacet let po koupi podniku se jej Coppolovým podařilo scelit do původní podoby. Francis mohl konečně investovat do vybavení a technologií. Také si najal mladého hlavního vinaře Scotta McLeoda (*1962), s nímž spolupracuje dodnes. V roce 1998 vytvořili Cask Cabernet v mocném stylu klasických inglenookských vín.
Coppola pak ještě získal některá další vinařství v Sonoma Coast. Pochází odtud například „Diamond Collection" a „F.F.Coppola Presents" cenově dostupná vína vyrobená z hroznů několika kalifornských regionů. Vinařství Niebaum-Coppola Estate, od roku 2006 Rubicon Estate, se zaměřuje především na výrobu Rubiconu - spojení odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot - směs, kterou vytvořil se svými vinaři již Gustav Niebaum. Vína zrají odděleně dvanáct měsíců v sudech z francouzského dubu, pak se scelí a opět ve francouzském dubu zrají ještě dvojnásobnou dobu. Teprve pak jsou stáčena do lahví. Rubicon může být archivován až třicet let od sklizně. Coppolovo vinařství navštíví ročně kolem tří set tisíc lidí.
 


Votre Santé Pinot Noir a Chardonnay
Hold Burgundsku

Historické pozadí
Po mnoho let kritici, spolu s konzumenty považovali Chardonnay a Pinot Noir z Burgundska  za světovou špičku. Vinaři ze Sonomy byli jedni z prvních, kteří si všimli, že právě jejich oblast má  s Burgundskem v mnoha ohledech velmi podobné přírodní podmínky pro pěstování vína. Vinaři ze Sonomy tedy vzali burgundská vína za svůj vzor a začali s velkým úspěchem vyrábět vynikající vína burgundského stylu.

Oblast Sonoma Coast
Sonoma Coast je největší vinařskou oblastí v Sonoma County. Rozprostírá se severně od hranic kraje Mendocino, přes Russian River Halley, přes Los Carneros a končí u zálivu San Pablo a hranic Napa County. Území Sonoma Coast je charakteristické lesnatým terénem, strmými svahy, kopci a starými koryty řek, jejichž svahy jsou řídce osázeny vinnou révou, která zabírá 7,000 akrů z celkových 517,000. V oblasti se nachází i několik podoblastí charakteristických jedinečnými mezoklimaty.


Sonoma Coast je nejen největší, ale zároveň i nejchladnější vinařskou oblastí Sonoma County, což je z největší časti způsobeno vlivy Tichého oceánu a blízkého zálivu San Pablo. Časté ranní a odpolední mlhy přinášejí na vinice chladnější vzduch, který v hroznech udržuje kyselost a prodlužuje dobu jejich růstu i zrání.

Krátkým pohledem na Votre Santé
Řada Votre Santé je reprezentována víny Pinot Noir a Cahrdonnay, vyráběnými z hroznů pěstovaných podél chladného pobřeží Sonomy. Vína jsou vyráběna v klasickém burgundském stylu, jako svěží, elegantní, chuťově lehká a velmi dobře doplňující rozličné druhy pokrmů.

Sonoma Coast a Burgundy: hledání společného

Chladnější klima
Rozlehlá plocha Sonoma Coast umožňuje nalézt  místa, která mají klima velmi podobná tomu burgundskému.

Složení půdy
Půdy Sonoma Coast, jsou svým složením velmi podobné burgundským vápencovým půdám.

Klony Pinot Noir a Chardonnay
Klony Dijonu jsou pěstovány v obou oblastech, kalifornské klony byly vytvořeny tak, aby svým charakterem co nejvíce odrážely ceněné vlastnosti původních francouzských odrůd.

Techniky pěstování
Ke kultivaci obou odrůd Pinot Noir i Chardonnay je zapotřebí intenzivního úsilí. V obou případech hrají hlavní roli v maximalizaci potenciálu révy velmi podobné vinařské techniky, ořezávání, zavlažování a řízení sklizně.

Vinařské techniky
Při výrobě vín burgundského stylu, vinaři ze Sonoma Coast  přirozeně převzali techniky francouzských oblastí především máčení hroznů a fermentaci za studena, doplněné pečlivým výběrem vhodných sudů.
 


Votre Santé Chardonnay

Moje babička, Maria Zasa, byla Italka narozená v Tunisku, které bylo tehdy francouzskou kolonií. Mám na ni spousty krásných vzpomínek, byla to velmi vzdělaná dáma, jež mluvila anglicky, arabsky, italsky i francouzsky. Pamatuji se, jak nám zpívávala krátké francouzské ukolébavky  a také na její přípitek, který pronášela vždycky, než se napila sklenky vína. Říkávala „á votre santé“ – na zdraví.“
         Francis Ford Coppola

Přípitek na francouzskou tradici
Za každým Coppolovým vínem je skryt nějaký osobní příběh. Naše Votre Santé vzdává hold babičce Francise Coppoly, Marii Zasa, která ráda  připíjela  tradiční francouzskou zdravicí „á votre santé“ pokaždé, když pozvedla svou sklenku vína. Takže jsme se začali snažit vytvořit víno klasickým francouzským způsobem jako poklonu skvělým burgundským vínům. Naši poctu francouskému vinařství reprezentují dvě skvělé odrůdy Pinot Noir a Chardonnay. Jsou jemné, lehké, příjemně pitelné a mohou se stát skvělým doplňkem k dobrému jídlu.
 
Něco o zpracování
Po dlouhé období pěstovali kalifornští vinaři klony vín z Dijonu, aby své produkty co nejvíce přiblížili klasickým burgundským vínům. Pro naše vína používáme mix z dijonských a kalifornských klonů, které se snažíme zpracovávat podobnou technikou, která se již po staletí používá v Burgundsku. Votre Santé Chardonnay má naprosto charakteristický profil minerálních látek, lisujeme celé hrozny pro zachování svěžesti ovoce a minimalizaci extrakce fenolu. Část šťávy kvasí v sudech z nerezové oceli, aby se ochránila její přirozená kyselost, část přirozeně stárne v malých, jeden až dvouletých sudech z francouzského dubu, které dodají jemné chuťové tóny, aniž by zastínily čistou chuť ovoce.

Chuťový profil
Naše 2007 Votre Santé Chardonnay představuje vyváženou kombinaci svěžího ovoce, minerálů a jiskřivé kyselinky. Víno má lehkou, elegantní strukturu a dlouhý chuťový dozvuk. V jeho specifickém aroma můžeme rozpoznat stopy zelených jablek, citronu a pomerančových květů. Na patře pak nejintenzivněji působí nádech citrusů a minerální složka dodaná specifickým půdním podložím.


Votre Santé Pinot Noir

“Moje babička, Maria Zasa, byla Italka narozená v Tunisku, které bylo tehdy francouzskou kolonií. Mám na ni spousty krásných vzpomínek, byla to velmi vzdělaná dáma, jež mluvila anglicky, arabsky, italsky i francouzsky. Pamatuji se, jak nám zpívávala krátké francouzské ukolébavky  a také na její přípitek, který pronášela vždycky, než se napila sklenky vína. Říkávala „á votre santé“ – na zdraví.“
         Francis Ford Coppola

Přípitek na francouzskou tradici
Za každým Coppolovým vínem je skryt nějaký osobní příběh. Naše Votre Santé vzdává hold babičce Francise Coppoly, Marii Zaha, která ráda  připíjela  tradiční francouzskou zdravicí „á votre santé“ pokaždé, když pozvedla svou sklenku vína. Takže jsme se začali snažit vytvořit víno klasickým francouzským způsobem jako poklonu skvělým burgundským vínům. Naši poctu francouskému vinařství reprezentují dvě skvělé odrůdy Votre Santé Pinot Noir a Chardonnay. Jsou jemné lehké příjemně pitelné a mohou se stát skvělým doplňkem k dobrému jídlu.

Něco o zpracování
Po dlouhé období pěstovali kalifornští vinaři klony vín z Dijonu, aby své produkty co nejvíce přiblížili klasickým burgundským vínům. Pro naše vína používáme mix z dijonských a kalifornských klonů, které se snažíme zpracovávat podobnou technikou, která se již po staletí používá v Burgundsku. Což mimo jiné zahrnuje i používání původních originálních sudů od burgundských výrobců. Kvašení začíná namáčením hroznů za studena, následuje lehké rozmačkání a stlačování ke dnu, aby se co nejvíce snížila extrakce fenolu a zároveň se ochránil svěží ovocný charakter hroznů. Nakonec víno zraje několik měsíců v sudech z francouzského dubu, aby získalo jemné chuťové odstíny, aniž by ztratilo svěží chuť ovoce.

Chuťový profil:
Víno je charakteristické hedvábně jemnou texturou a svěží kyselinkou. Votre Santé Pinot Noir 2007 má výrazné aroma po brusinkách a koření, které provází lehký nádech čerstvých jahod a skořice spolu se stopami po zemitém kadidle a podzimním listí.

 


Sofia Riesling

Oblast: Monterey County
Odrůdové složení: 100% Riesling
Alkohol: 11.5 %
Zbytkový cukr: polosuché


Naše šumivé víno Sofia bylo původně vytvořeno jako dárek otce milované dceři na oslavu její krásy. Víno F. F. Coppola Sofia Riesling 2008 se snaží v této tradici pokračovat a být stejně půvabné, provokativní a okouzlující jako ženy, kterým může být darováno. 

Poznámky k oblasti:
Hrozny Rieslingu se pěstují na vinicích v chladné oblasti Monterey County, kde mírné denní teploty a převládající mlha umožňují prodloužit dobu růstu. Tyto podmínky způsobují velmi pomalé zrání hroznů a spolu se vlažnými nočními teplotami napomáhají hroznům udržet si tu pravou kyselost, jakou Riesling potřebuje.

Poznámky vinaře:
Riesling je velmi citlivý druh odrůdy, jenž může mít velmi rozdílné chuti podle toho, v jaké oblasti byl vypěstován a jakého stupně zrání se podařilo dosáhnout. Ve skutečnosti tato rozdílnost může vytvořit širokou škálu vín, které se pohybují od naprosto suchých až po extrémně sladká. Naším cílem bylo, aby se víno Sofia Riesling hodilo k mnoha rozličným jídlům, vytvořili jsme polosuché víno, kde je lehký dotyk sladkosti vyvážený svěží přirozenou kyselostí, což dohromady působí velmi harmonickým dojmem. Struktura a tělo vína společně s aromatickými chutěmi předurčuje náš Riesling jako ideální doplněk k asijské kuchyni, šunce a kuřeti s ovocným čatní.  

Poznámky k chuti:
Sofia Riesling je osobité víno, které se může chlubit plnou, zralou ovocnou chutí, jíž sekunduje živá, vibrující kyselinka. Ročník 2008 nabízí omamnou vůni hrušek, minerálů a meruněk spolu se šťavnatou chutí bílých broskví, zelených jablek a jemného náznaku ananasu.
 


Cabernet Sauvignon

Na Sonomě je úžasné, že je to jedna z mála oblastí světa, která skýtá pestré množství nejrůznějších podnebí. Chladné, jež vyhovuje odrůdám jako Chardonnay a Pinot Noir i teplejší, které vyhovují odrůdám jako je Merlot či Cabernet.
Oblast: Sonoma County
Odrůdové složení: 100% Cabernet Sauvignon
Alkohol: 13.5%
Zrání: 14 měsíců,  sudy jsou ze 70% francouzského  dubu, 30% amerického dubu ze 40% nové sudy

Historie:
Když před lety Coppolova rodina otevřela světu dveře ke skvělým vínům a pokrmům produkovaným v Sonoma County, shromáždila tým vinařů, kteří dostali za úkol vytvořit sérii vín, jež by odrážela specifický charakter regionu. Kalifornští vinaři se rozhodli vyprodukovat dvě řady vín, které by představily oblast Sonoma County jako jednu z předních oblastí světového vinařství. První z nich – Director’s Cut reprezentuje limitovanou produkci vína pěstovaného ve významných podoblastech Sonomy, na malých územích, jejichž lokalita dodává vínům nezaměnitelný charakter. Druhá z nich – Director’s je složena ze čtyř odrůd pěstovaných na vinicích napříč celou oblastí Sonomy. Smícháním hroznů z mnoha růzdných oblastí a různých klimatických podmínek vznikají vína bujných a zralých ovocných chutí, s lehkou a hedvábně jemnou strukturou doprovázenou nevtíravými a vláčnými taniny. Letošní rok je debutovým rokem pro řadu Director’s, vína, která v sobě nesou charakter země, v níž vyrostla.

Ročník:
Ročník 2007 se k dokonalosti přiblížil v té nejvyšší možné míře. Neobvykle suchá zima byla následována suchým jarem, které významně redukovalo velikost sklizně. Podmínky jako byly tyto, přispívají k vysoce koncentrované a výrazné chuti hroznů. Během letních měsíců nebyla žádná výraznější horka, ovoce zrálo pomalu a rovnoměrně. Výsledkem jsou vína silně aromatická, neobyčejně dobře vyvážená a plná.

Poznámky vinaře:
Jelikož Sonoma County zahrnuje tolik různých mikroklimat a druhů půdy, největší tíha výroby Director´s spočívá na výrobním procesu. Náš Cabernet Sauvignon je tvořen z Klonů  Cabernetu 7 & 337. Tyto dva druhy jsou pěstovány na různých vinicích, z nichž každá má zřetelně jiné složení půdy. Výsledkem jsou hrozny s velmi osobitým chuťovým profilem. Vybírali jsme, které hrozny spolu po smíchání chuťově ladí a výsledná směs je jejich pečlivým.

Chuťový profil:
Náš 2007 F. F. Coppola Director´s Cabernet Sauvignon je bujným vínem. Užitím sudů vyrobených ze směsi amerického a francouzského páleného dubu nám umožňuje dát vínu jemnou, vláčnou strukturu, chuť šťavnatých třešní, ostružin, lékořice a koření.
jako doplněk se hodí k marinovaným kořeněným steakům,  penne, uzeninám nebo sýrům, jako je čedar.
 


Chardonnay

Na Sonomě je úžasné, že je to jedna z mála oblastí světa, která skýtá pestré množství nejrůznějších podnebí. Chladné, jež vyhovuje odrůdám jako Chardonnay a Pinot Noir i teplejší, které vyhovují odrůdám jako je Merlot či Cabernet.

        Corey Beck, enolog


Oblast: Sonoma County
Odrůdové složení: 100% Chardonnay
Alkohol: 13.5%
Uvedeno: červen 2009
Zrání: 8 měsíců,  sudy jsou ze 70% francouzského dubu, 30% amerického dubu - ze 40% nové sudy

Historie:
Když před lety Coppolova rodina otevřela světu dveře ke skvělým vínům a pokrmům produkovaným v Sonoma County, shromáždila tým vinařů, kteří dostali za úkol vytvořit sérii vín, jež by odrážela specifický charakter regionu. Kalifornští vinaři se rozhodli vyprodukovat dvě řady vín, které by představily oblast Sonoma County jako jednu z předních oblastí světového vinařství. První z nich – Director’s Cut reprezentuje limitovanou produkci vína pěstovaného ve významných podoblastech Sonomy, na malých územích, jejichž lokalita dodává vínům nezaměnitelný charakter. Druhá z nich – Director’s je složena ze čtyř odrůd pěstovaných na vinicích napříč celou oblastí Sonomy. Smícháním hroznů z mnoha růzdných oblastí a různých klimatických podmínek vznikají vína bujných a zralých ovocných chutí, s lehkou a hedvábně jemnou strukturou doprovázenou nevtíravými a vláčnými taniny. Letošní rok je debutovým rokem pro řadu Director’s, vína, která v sobě nesou charakter země, v níž vyrostla.

Ročník:
Rok 2008 byl v celé Kalifornii velmi těžký. Kruté jarní mrazy způsobily na vinicích značné škody, čímž se snížila celková úroda. Na druhou stranu, méně ovoce znamenalo, že si vinaři museli dát více záležet na menším počtu vinných hroznů. Nakonec ovoce, které bylo sklizeno, je chuťově bohatší a koncentrovanější.

Poznámky vinaře:
Naše Director´s Chardonnay pochází z několika vinic nacházejících se v chladných klimatických podmínkách, kde jsou vysoké rozdíly denních a nočních teplot. Tyto rozdíly prodlužují dobu zrání a napomáhají k tomu, aby si hrozny udržely svou přirozenou kyselost. Naše Chardonnay je tvořeno z Chardonnay klonů 4& 15, víno je sklízeno v časných ranních hodinách a celé hrozny jsou poté lisovány. Kvašení vína probíhá v dubových sudech, aby víno získalo bohatou a jemnou strukturu.

Chuťový profil:
Naše F. F. Coppola Director´s Chardonnay je výrazně ovocné, plné a bujné víno. Je obdařeno jemnou, sametovou chutí a vůní zralých citrusů. Můžete objevit i nádech melounu, hrušky, hřebíčku a vanilky.Chardonnay je výborným doplňkem např. ke krabům, pokrmu zvanému Chicken Pot Pie nebo grilovanému sýru panini.
 


RUBICON ESTATE
RUBICON
2004

CHUŤOVÝ PROFIL

Chuť:  Náš 2004 Rubicon odráží teplé podmínky daného vinobraní. Charakteristickým znakem tohoto vína je trpká chuť třešní a okouzlující fialkové aroma. Perfektní zralost hroznů dodává vínu jemnou sladkost a trvající chuť lékořice, ostružin a vanilky.
Výrobce:  Francis Ford Coppola – Rubicon Estate
Ročník:   2004
Odrůdy:   96% Cabernet Sauvignon, 2% Petite Verdot,
                                1% Cabernet Franc, 1% Merlot
Apelace:  Kalifornie, Rutherford, Rubicon Estate
Vinice:  Garden, Gio, Creek, Cask, Lower Cask, Apple, Walnut
Alkohol:  14,8%
Kyselina: 0,56/100ml
pH:  3,78
Zrání:  22 měsíců v 225l sudech z francouzského dubu
Doporučená teplota servírování: 16 - 18 stupňů
Archivační potenciál:  15 - 20 let
Dekantace:   ano
O víně:
V roce 1975 Francis Ford Coppola koupil Inglenook s úmyslem rekonstrukce historického venkovského sídla a obnovy původních vinic. Tradičním vínem tohoto sídla je Rubicon – mísené víno obsahující Cabernet, Merlot, Cabernet Franc a Petit Verdot, které je produkcí výběrových hroznů z 235 akrů organických certifikovaných vinic. Inglenook se může pyšnit svým Clone #29 Cabernet Sauvignonem, 40 let starým výběrovým druhem. Je vědecky prokázáno, že obsahuje stejné genetické vlastnosti jako vína Gustava Niebauma, zakladatele Inglenooku, která byla původně přivezena z Francie v roce 1880.
Vinobraní:

Teplé a mírné teploty během jara a léta 2004 vedly k přesčasnému sběru. Celková úroda ovoce byla o 18% nižší než jindy. I samotné trsy hroznů vážily méně. Díky těmto podmínkám mohl být Cabernet Sauvignon sklizen v plné zralosti již běhen září.
Poznámky k výrobě:

Hrozny jsou ručně sbírány a uskladněny před rozmačkáním, jsou z nich odstraněny jakékoliv nedokonalosti nebo pozůstatky stonků. K fermentaci se používají pěti a šesti tunové fermentační nádrže, kde probíhá fermentace po dobu jednoho až tří týdnů. Jelikož hrozny roku 2004 zrály kratší dobu než obvykle, první část procesu trvala pět dnů, aby se uvolnila přírodní barva hroznů ještě před fermentací.


DIRECTOR’S CUT SONOMA COAST PINOT NOIR

CHUŤOVÝ PROFIL
 
Aroma a chuť:   
maliny, jahody a brusinky s exotickými tóny santalového dřeva a koření

Výrobce:  Francis Ford Coppola Presents Rosso & Bianco
Ročník:   2006
Odrůdy:   100% Pinot Noir
Apelace:  Kalifornie
Vinice v:  Sonoma Coast
Alkohol:  14,5%
Zrání:  10 měsíců v sudech z francouzského dubu
  
Doporučená teplota servírování: 16 - 18 stupňů


POZNÁMKY VINAŘE
Pobřeží Sonoma zahrnuje celé pobřeží Sonoma County. Na jihu se táhne až k oblasti Los Carneros, na severvýchodě k Russian River Valley. Jeho klima je pod silným vlivem Tichého oceánu. Teploty jsou zde relativně nízké, během vegetačního období jen zřídka překročí 30 stupňů, zatímco ve vnitrozemí dosahují teplotní maxima až ke 40 stupňům. I přes chladnější teplotu vzduchu množství slunečního svitu zcela postačuje, aby hrozny Pinot Noir dosáhly optimální zralosti. Naše ovoce pochází z význačných vinic, které se nacházejí v podoblastech proslulých pěstováním nejlepších kalifornských hroznů Pinot Noir. Spolu s pěstiteli se snažíme vykultivovat vína s nižšími výnosy, v nichž se tak rozvine koncentrovaná vůně a chuť.

Ihned po sklizni jsme hrozny lisovali a máčeli v chladnu tři dny, aby se stabilizovala barva. Kvašení potom probíhalo v otevřených kvasných kádích po dobu devíti dnů, přičemž hrozny byly třikrát denně sráženy ke dnu. Výsledkem je velmi jemné víno.
 


RUBICON ESTATE CASK CABERNET

CHUŤOVÝ PROFIL

Chuť:  Náš 2004 CASK Cabernet je klasickým stylovým americkým Cabernetem. Pronikavé aroma třešní a rumových rozinek je charakteristickým znakem skvělého ročníku Rutherfordkého Cabernetu. Jeho kouzlo se dá vychutnávat ihned, avšak ještě větší chuťový prožitek přináší víno uložené tři až šest let.

Výrobce:  Francis Ford Coppola – Rubicon Estate
Ročník:   2004
Odrůdy:   100% Cabernet Sauvignon
Apelace:  Kalifornie, Rutherford, Rubicon Estate
Vinice v:  Chateau, Cohn, a Creek; 100% organické
Alkohol:  14,3%
Kyselina: 0,55/100ml
pH:  3,69
Zrání:  28 měsíců v sudech z amerického dubu
Doporučená teplota servírování: 16 - 18 stupňů
Archivační potenciál:   okolo 10 let
Dekantace:    ano
Historie:
Rubicon Estate CASK Cabernet je typickým představitelem tradičního vinařského řemesla. Francis a Eleanor Coppola znovusjednotili tuto usedlost v roce 1995, což je inspirovalo k vytvoření Cabernet Savignonu na počest vín Johna Daniela Jr., pravnuka zakladatele Gustave Niebauma, který úspěšně provozoval vinárnu Inglenook v letech 1934 – 1964, jeho vína byla ohodnocena a zařazena mezi nejlepší Cabernety i opravdovými znalci a kritiky.

 Vinice:
S ohledem na životní prostředí a na zaměstnance, Rubicon Estate pěstuje své víno bez používání chemických přípravků a je uznán mezi Kalifornskými Autorizovanými Organickými Farmáři. Věří, že organicky vypěstované hrozny tvoří lepší vína.
Vinice Rubicon Estate pokrývají 235 akrů kde téměř 130 akrů je věnováno pěstování vysoce kvalitního Cabernet Savignonu. Proslulé vinice Chateau a Cohn, kde se pěstují hrozny pro toto víno, produkují Cabernet se sytou barvou, rozmanitou hroznovou vůní a nezaměnitelnou chuťí čerstvých třešní. Ikdyž CASK Cabernet a Rubicon jsou často vyrobeny z ovoce vypěstovaného ve stejné vinici, každý má své jedinečné vlastnosti.

Vinobraní:

Sezóna 2004 v Rutherfordu byla rozdílná od předešlého roku. Pravidelné srážky skončili již v dubnu, což způsobilo brzký květ pupenů. Následné teplé jaro a léto vedlo k předčasné sklizni. Hrozny pro výrobu Cabernetu se vždy sklízí jako poslední a teplé záříové dny vedly k neuvěřitelné zralosti a síle hroznů. Většina těchto hroznů byla sklizena během září nebo v prvním týdnu října.

Poznámky k výrobě:

Teplé podmínky roku 2004 obohatili naše víno o pronikavé příchutě zralé třešně a rumových rozinek. Veškeré hrozny byly sklizeny v plné zralosti takže během pár dnů fermentace už byly zřetelné výrazné změny v barevnosti. K uchování výtečné zralosti ovoce byly použity nové barely vyrobeny z amerického dubu; jejich vanilkovo-javorová vůně dodává vínu ještě bohatější aroma.
 


DIAMOND COLLECTION
MALBEC

CHUŤOVÝ PROFIL

Vzhled:  purpurová barva
Aroma: švestky, lékořice, minerální tóny
Chuť: višně, rybíz, exotické koření

Výrobce:  Francis Ford Coppola Presents Rosso & Bianco
Ročník:   2007
Odrůdy:  100% Malbec
Apelace:  Kalifornie
Vinice v:  Sonoma
Alkohol:  13,65%
Zrání:  14 měsíců v sudech z francouzského dubu
Doporučená teplota servírování:  16 -18 stupňů


POZNÁMKY VINAŘE

Přestože Malbec není v USA tolik známý, běžně se malá množství této odrůdy přidávají do vín na bázi Cabernet Sauvignon. Tradičně to po staletí platilo pro skvělá vína Bordeaux. V současnosti se Malbec stal nejrozšířenějším argentinským exportním vínem, do lahví se stáčí jako jediná úchvatná odrůda.

Malbec obsahuje méně taniiiů než Cabernet, ale více než Merlot, má tedy mocnou strukturu a dá se záhy pít. Náš Malbec se pěstuje na několika přímořských vinicích, které mají hojnost odpoledního slunce, trošku tam fouká a půdy jsou tam dobře zavlaženy. Podobně jako Cabernet dává tato odrůda bohaté tmavé plody, ale obsahuje neodmyslitelné minerály, které ji od Cabernetu zřetelně odlišují. Tato vlastnost spolu se zráním v barelech z francouzského dubu podtrhuje v celém rozsahu ovoce s lákavou kořeněnou příchutí.
 


DIAMOND COLLECTION
PINOT NOIR

CHUŤOVÝ PROFIL

Vzhled:  tmavě granátová
Aroma: jahodový džem, lesní maliny a okvětní lístky růží
Chuť:  brusinky, maliny, třešně a nové koření
Výrobce:  Francis Ford Coppola Winery
Ročník:   2007
Odrůdy:  100% Pinot Noir
Apelace:  Kalifornie
Vinice v:  Monterey County
Alkohol:  13,4%
Zrání:  v nových a 1-2 letých sudech z francouzského dubu
Doporučená teplota servírování: 18 stupňů

POZNÁMKY VINAŘE

Hrozny pro náš Pinot Noir se sklízí v časných ranních hodinách, lisují se a poté se máčí v chladnu po dobu 48 hodin, aby se z nich uvolnilo barvivo a aroma. Během kvašení se hrozny čtyřikrát denně srážejí ke dnu, aby se zvýraznila chuť a extrahovaly taniny. Potom víno zraje v malých sudech z francouzského dubu.
Víno má výjimečně tmavou barvu, která není pro tuto odrůdu typická. Dává najevo explozivní aroma a působivou koncentraci, za které z velké části vděčí dobře odvodněným půdám ve vinohradech v Monterey. Taniny jsou přizpůsobivé a závěr je extrémně dlouhý.
 


DIRECTOR’S CUT ALEXANDER VALLEY CABERNET SAUVIGNON 2006

Aroma : bohatá vůně švestek, třešní a lesních plodů
Chuť:  příjemná chuť borůvek, kakaa a koření

Výrobce:  Francis Ford Coppola Winery
Ročník:  2006
Odrůdy:  100% Cabernet Sauvignon
Apelace:  Kalifornie
Vinice v:  Alexander Valley
Alkohol:  14,4%
Zrání:  24 měsíců v sudech z fr. dubu
  
POZNÁMKY VINAŘE
Údolí Alexander Valley má dlouhý a úzký tvar a je ze všech stran chráněno horami, což způsobuje, že se v něm nacházejí podmínky dvou různých podnebí. Jižní část údolí je první kam se dostane mlha od oceánu a tím pádem je celkově studenější než severní část údolí, kde výkyvy teplot nejsou příliš radikální. I přes teplotní rozdíly, obklopující hory způsobují, že se tyto jedinečné klimatické podmínky drží pouze v údolí.
V údolí se nachází mnoho různých půdních typů. Od červených vulkanických půd s vysokým obsahem břidlice vyskytujících se na východních kopcích údolí až po nivní půdy příkrých kopců na západní straně údolí. Díky této ohromné různorodosti se v Alexander Valley může pěstovat mnoho druhů hroznů od Chardonnay až po Cabernet Sauvignon.
Vinobraní roku 2006 bylo neuvěřitelně dlouhé. Začali jsme sklízet 29. srpna a červené hrozny jsme sklidili až prvního října. Nejpozoruhodnější však bylo, že vůbec nepršelo a tudíš jsme nebyli nuceni sklízet předčasně. Hrozny mohli zůstat na vinicích tak dlouho, než dokonale dozrály a dosáhly té nejlepší chuti.


DIRECTOR’S CUT DRY CREEK VALLEY ZINFANDEL 2008
 
Aroma : bohaté aroma třešní, černého rybízu a rumových hrozinek
Chuť:  pronikavá chuť sladkých jahod a ostružin  

Výrobce:  Francis Ford Coppola Presents Rosso & Bianco
Ročník:   2006
Odrůdy:   91% Zinfandel, 9% Petite Sirah
Apelace:  Kalifornie
Vinice v:  Dry Creek Valley
Alkohol:  14,56%
Zrání:  14 měsíců v sudech z francouzského dubu
  
Doporučená teplota servírování: 16 - 18 stupňů

POZNÁMKY VINAŘE

Existují dra různé způsoby jak pěstovat Zinfandel v Dry Creek Valley. Jeden na základě tradičních farmářských metod spočívajících v ponechání sušší půdy, vyspělých rostlin vinice a pravidelném zastřihování pro udržení nižší úrody. Druhý způsob je poněkud modernější. Zahrnuje oboustranné kordóny, pravidelně zastřihávané víno pnoucí se po sítích, kapkovou závlahu a velice pečlivě opatrované hrozny. Hrozny na výrobu našeho Zinfandelu získáváme z kopců s vinicemi, na kterých se víno pěstuje oběma způsoby.
  Pro zajištění maximální chuti a barvy z našich hroznů pro výrobu vína Zinfandel, používáme mnoho metod, které zahrnují fermentaci v otevřených fermentačních zařízeních po dobu osmi dnů při kterých se několikrát za den plovoucí hrozny stlačí ke dnu. Také k vínu přidáváme malé dávky vína Petit Sirah pro zlepšení struktury. Toto víno bylo uloženo v barelech z Francouzského dubu, které víno obohacují o stopy vanilky a dodávají kořeněný charakter. Bohaté aroma třešní, černého rybízu a rumových hrozinek je následováno pronikavou chutí sladkých jahod a ostružin.
 


DIRECTOR’S CUT SONOMA COAST PINOT NOIR 2006

CHUŤOVÝ PROFIL
 
Aroma a chuť:   maliny, jahody a brusinky s exotickými tóny santalového dřeva a koření

Výrobce:  Francis Ford Coppola Winery
Ročník:  2006
Odrůdy:  100% Pinot Noir
Apelace:  Kalifornie
Vinice v:  Sonoma Coast
Alkohol:  14,5%
Zrání:  10 měsíců v sudech z fr.dubu
  

POZNÁMKY VINAŘE
Pobřeží Sonoma zahrnuje celé pobřeží Sonoma County. Na jihu se táhne až k oblasti Los Carneros, na severvýchodě k Russian River Valley. Jeho klima je pod silným vlivem Tichého oceánu. Teploty jsou zde relativně nízké, během vegetačního období jen zřídka překročí 30 stupňů, zatímco ve vnitrozemí dosahují teplotní maxima až ke 40 stupňům. I přes chladnější teplotu vzduchu množství slunečního svitu zcela postačuje, aby hrozny Pinot Noir dosáhly optimální zralosti. Naše ovoce pochází z význačných vinic, které se nacházejí v podoblastech proslulých pěstováním nejlepších kalifornských hroznů Pinot Noir. Spolu s pěstiteli se snažíme vykultivovat vína s nižšími výnosy, v nichž se tak rozvine koncentrovaná vůně a chuť.

Ihned po sklizni jsme hrozny lisovali a máčeli v chladnu tři dny, aby se stabilizovala barva. Kvašení potom probíhalo v otevřených kvasných kádích po dobu devíti dnů, přičemž hrozny byly třikrát denně sráženy ke dnu. Výsledkem je velmi jemné víno.


DIAMOND COLLECTION  EMERALD LABEL PINOT GRIGIO 2008

CHUŤOVÝ PROFIL

Vzhled:  světle slámová
Aroma: hrušky, limetkové tóny, mandarinky
Chuť: zelená jablka, růžový grapefruit, minerální tóny
Výrobce:   Francis Ford Coppola Winery
Ročník:   2008
Odrůdy:   100% Pinot Grigio
Apelace:  Kalifornie
Vinice v:  Monterey County
Alkohol:  12,79%
Zrání:  v tancích z nerezové oceli
pH:  3,44
Kyseliny: 64g/l
Cukr:  suché
Doporučená teplota servírování: 12 stupňů


POZNÁMKY VINAŘE

Pinot Grigio je velmi populární odrůdou v severní Itálii kde vytváří skvělý doplněk k pokrmům z ryb Tato odrůda vyžaduje mírné podnebí a opatrné zacházení. Hrozny tohoto Pinotu Grigio byly pěstovány v apelacích s chladnějším klimatem. Hrozny byly sklízeny  v brzkých ranních hodinách, následovala fermentace při nízkých teplotách a zrání v nádobách z nerez oceli.

 

Odeslat článek známému   Vytisknout