ARMAGNAC

ARMAGNAC

Armaňak je nejstarším francouzským (pravděpodobně i nejstarším na světě) vinným destilátem příbuzným koňaku. Původ tohoto nápoje je v Gaskoňsku v jihozápadní Francii na území Armagnacu na úpatí Pyrenejí. Armaňak je pálen jen jednou, takzvanou postupnou destilací. Zůstává tak zachována část vonných a chuťových látek. Obsah alkoholu nesmí překročit 63%.

Zdroj informací WIKIPEDIA.

Filtrovat

Dostupnosti

Dostupnosti

Výrobce

Výrobce

Obsah alkoholu

Obsah alkoholu

Typ

Typ
Na stránce
zrušit všechny filtry

ARMAŇAK - francouzský vinný destilát

Tuto brandy znali obyvatelé Gaskoňska již před 15. stoletím, kdy se odsud začalo díky rozvíjejícím obchodům šířit povědomí o tomto unikátním destilátu do celé Francie. Armaňak se tak brzy stal díky svému jemnému aroma a obdivuhodné chuti jednou z nejlepších brandy na světě. Armaňak je unikátní pěti faktory - podnebím, půdou, odrůdami vína, destilačním procesem a zráním. Zákonem bylo 25. května 1909 právně nařízeno, že armaňak může být vyráběn pouze ve třech oblastech Gaskoňska. 6. srpna 1936 byla pro tyto 3 regiony potvrzená Appellation d´Origine Controlée (AOC). 

Každá oblast dává armaňaku charakteristický rys svého klimatu a struktury půdy:

  • Bas Armagnac (převládá půda bohatá na jíl a písky). Pěstuje se zde vysoce kvalitní armaňak s vůněmi ovoce.
  • Tenareze (křídovitá půda). Vynáší těžší a plnější armaňak s vůněmi připomínající fialky.
  • Haut Armagnac - na celkové výrobě armaňaku se podílí v malém poměru.

Kategorie armaňaku je určována podle stáří nejmladší použité přísady (eau-de-vie):

  • Three Star – minimální stáří armaňaku zrajícího v sudu 1 rok
  • VO, VSOP, Reserve - minimální stáří armaňaku zrajícího v sudu 4 roky
  • Extra, Napoleon, XO, Vielle Reserve - minimální stáří armaňaku zrajícího v sudu 5 let

Zdroj informací WIKIPEDIA.