Suché červené víno. Ve vůni pociťujeme třešně, ostružiny, švestky. Chuť plná s tóny po ostružinách a koření.
Víno Francie
Podkategorie
Suché červené víno z oblasti jižní Francie Languedoc-Roussillon. Ve vůni jsou cítit lesní plody a chuť je plná, lehce zemitá, projevují se chutě dubového dřeva a hořké čokolády.
Foncalieu Cabernet Sauvignon Le Versant 0,75l 2018
Vůně po bílých květinách, zralém ovoci a s jemným dotekem medu. Chuť je jemná a plná
Foncalieu Chardonnay Le Versant 0,75l 2019
Suché červené víno z jižní francouzské oblasti Languedoc-Roussillon. Světle cihlová barva, ve vůni červené ovoce, jahody a pepř, v chuti maliny a třešně.
Foncalieu Pinot Noir Le Versant 0,75l 2019
Vůně po zralém ovoci a koření. Chuť je plná, zakulacená s nádechem vanilky.
Gabriel Meffre Solis Terra Plan De Dieu Rouge 0,75l 2017
Víno z Francie
Francie je jedním z největších producentů vín na světě. Je rozdělena vinařských oblastí, které produkuji specifická vína. Jsou to tyto oblasti: Alsasko, Bordeaux, Burgunsko, Champagne, Jihozápad, Jura, Korsika, Languedoc, Loira, Provensálsko, Rhona, Savojsko.
Značení a kategorizace francouzských vín:
- Vin de Table - stolní vína bez označení odrůdy a původu. Jsou určena pro každodenní spotřebu, téměř všechna se spotřebují ve Francii. Od ročníku 2011 se mění název na Vin de France !
- Vin de Pays - kvalitativně lepší vína než Vin de Table, již s vyznačením původu a individuálním charakterem, lze označit jako „zemské víno". Většina vín se opět spotřebuje ve Francii, ale dnes se i úspěšně vyvážejí, převážně do evropských zemí. Některá jsou již velmi kvalitní. Od ročníku 2011 se mění název na IGP - Indication Geographique Protegée!
- VDQS (Vin De' limité de Qualité Supérieure) - přísně kontrolovaná vína, ale s vyššími limity produkce než AOC. Kvalitou se těmto vínům velmi blíží a řada vín je postupně do této kategorie zařazována. Tato kategorie s ročníkem 2011 zaniká!
- AOC (Appellation d' Origine Contrôlée) - toto označení nesou všechna nejkvalitnější francouzská vína. 400 úřadů po celé Francii přísně kontroluje původ, odrůdy, množství produkce, pěstitelské metody, techniky zpracování a kvalitu produktů. Vína AOC tvoří asi jednu třetinu produkce francouzského vinařství. Od ročníku 2011 se mění název na AOP - Appellation d'Origine Protegée!
- Premier Cru, Grand Cru - úřední ohodnocení nejlepších vinic v určitých oblastech Francie. V regionu Bordeaux existuje vlastní podrobnější systém značení kvality, které se dělí na jednotlivé Crus Classés. Haut - Médoc, který je na levém břehu řeky Gironde klasifikuje 1-5 Cru + Cru Bourgeois (6. neklasifikované Cru) . Pravý břeh s hlavními oblastmi St. Émilion a Pomerol mají vlastní apelační systémy.