CALVADOS

CALVADOS

Calvados (též kalvádos) je pálenka z jablek z francouzského regionu Dolní Normandie.

Zdroj informací WIKIPEDIA.

KALVADOS - jablečný destilát

Vyrábí se dvoustupňovou destilací zkvašeného jablečného moštu. Na 1 litr pálenky je potřeba 18 kilogramů jablek. Podle francouzských zákonů musí nejméně dva roky zrát v sudech z dubového dřeva. Od roku 1942 nese označení Appellation ďOrigine Controlée. Používá se jako digestivum.

Ve Francii se z calvadosu vyrábí též aperitiv pommeau, tvořený směsí 1/3 calvadosu a 2/3 jablečného moštu. Směs se nechá zrát v sudu alespoň 18 měsíců. Obsahuje 16-18 % alkoholu.

V České republice se za kalvádos v místní mluvě označuje i jakýkoliv destilát z jablek.

Některé druhy:

  • Calvados Busnel V.S.O.P. 0,7l 40%
  • Calvados Cantate 0,7l 40%
  • Calvados Jean Loret 0,7l 40%
  • Calvados Boulard Grand Solage 40% 0,7l
  • Calvados Boulard X.O. 40% 0,7l
  • Calvados Chateau Breuil
  • Calvados Pays D'Auge
  • Calvados Ferme du Ponctey
Zdroj informací WIKIPEDIA.