ŠAMPAŇSKÉ Francie

ŠAMPAŇSKÉ Francie
V roce 1625 se vrstevníci Jindřicha IV., rodina Françoise Hémarta, natrvalo usadila ve vesnici Aÿ v regionu Champagne a začala s pěstováním vinné révy. Francouzští králové si vždycky přáli vlastnit vinici v Aÿ a Jindřich IV. byl dokonce nazýván “sirem Aÿ”. Až do roku 1887 se právě víno z oblasti Champagne nazývalo “víno z Aÿ”. Roku 1914 se pravnučka Françoise Hémarta, Madeleine, provdala za Léona Girauda a spolu zrekonstruovali nádhernou rodinnou vinici zpustošenou philloxerou (mšička révokaz), díky které kdysi Hémartova rodina a mnoho dalších zbankrotovaly. V současnosti se o pokračování rodinné tradice stará Claude Giraud, patřící do 12. generace rodiny Giraud-Hémart. Champagne Henri Giraud je vyráběno v jedné z pouhých 17ti oblastí uvnitř Champagne, které jsou klasifikovány jako „Grand Cru“ a Claude Giraud je jedním z mála výrobců, kteří pokračují v používání dubových sudů a terakotových demižonů při výrobě svých šampaňských. Pro zrání svých vín používá sudy vyrobené ze dřeva pomalu rostoucích, mimořádně kvalitních dubů starého Argonského lesa, který je vzdálen pouze 35 km od vinařství a také toskánské terakotové demižony vejcovitého tvaru. Sklepy šampaňského Henri Giraud byly zařazeny světově uznávaným znalcem Richardem Juhlinem mezi top jedno procento nejlepších výrobců Champagne.
Filtrovat

Dostupnosti

Dostupnosti

Barva

Barva

Odrůda

Odrůda

Charakter

Charakter

Výrobce

Výrobce