Odrůdy vín v ČR

Bílé odrůdy vinné revy nejčastěji pěstované v ČR:
   
Veltlínské zelené, Müller-Thurgau, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Rulanské bílé, Neuburské, Sauvignon, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Tramín červený, Rulandské šedé, Sylvánské zelené, Irsai Oliver, Pálava, Aurelius, Chardonnay.

   
Modré odrůdy vinné revy nejčastěji pěstované v ČR:

   
Svatovařinecké, Frankovka, Modrý portugal, Rulandské modré, Zweigeltrebe, André, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Neronet, Merlot.

Bílé odrůdy vinné revy nejčastěji pěstované v ČR:
   
Veltlínské zelené, Müller-Thurgau, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Rulanské bílé, Neuburské, Sauvignon, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Tramín červený, Rulandské šedé, Sylvánské zelené, Irsai Oliver, Pálava, Aurelius, Chardonnay.

   
Modré odrůdy vinné revy nejčastěji pěstované v ČR:

   
Svatovařinecké, Frankovka, Modrý portugal, Rulandské modré, Zweigeltrebe, André, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Neronet, Merlot.

  
Bílé víno - moravská bílá vína
  

Veltlínské zelené

Charakteristika vína :
Barva:          světle žlutá barva
Vůně:           od jemně muškátové až po medově lipovou
Chuť:           svěží, extraktivní víno, jemně nahořklé, kořenité, plné. Příjemná kyselinka zanechává dlouhotrvající chuťový vjem.
Dobře vyzrálé plody Veltlínského zeleného poskytují moky nenapodobitelných vůní a chutí. Barevnost veltlínu je věcí technologie zpracování, za jeho buket je však zodpovědná půda. Veltlíny ze sprašového podloží voní medem a lipovým květem, veltlíny z kamenitých půd zavoní lehkým oparem cigaretového kouře. V chuti je Veltlínské zelené plné aroma zelených mandlí a příjemně uhlazených kyselin. Je to inteligentní odrůda, mající navíc i dobrý potenciál zrání.Skvělé ročníky 1997, 1999 a 2000 otevírejte teprve po pěti až osmi letech lahvové zralosti.

Charakteristika odrůdy  :
Růst je střední až bujný, dřevo vyzrává dobře, olistění je středně husté, list střední, pětilaločný, hluboce dělený. Hrozen velký, křídlatý, hustý. Bobule střední, kulaté, zelenožluté. Slupka středně silná, dužnina šťavnatá, chuť kořenitá, někdy až jemně muškátová. Odolnost proti mrazu dobrá, proti houbovým chorobám střední až nižší. Zrání hroznů je pozdní, a proto vyžaduje výborné polohy. Vhodné jsou hlubší hlinité nebo sprašové půdy.
  

Müller-Thurgau

Charakteristika vína :
Barva:          světle žluto-zelená
Vůně:           jemná muškátová až kopřivově broskvová
Chuť:            harmonická chuť s nižším obsahem kyselin a příjemnými aromatickými látkami, extraktivní.
Za 120 let se rozšířila do všech severních vinohradnických oblastí v Evropě. Má přitom vlastní buket, na druhou stranu vysoký výnos i v horších polohách a půdách. Víno je pro nižší kyseliny harmonické až měkčí, středně plné s příjemnými aromatickými látkami. Pro tyto aromatické látky a nižší obsah kyselin bývá často používán do směsí s pozdně zrajícími odrůdami, které mívají nadměrný obsah kyselin.

Charakteristika odrůdy  :
List je velký, tvar čepele pětiúhelníkový, pětilaločnatý nebo sedmilaločnatý se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá. Hrozen je středně velký až velký, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je středně velká, široce elipsovitá. Barva bobule je žlutozelená. Chuť dužniny jemně muškátová. Doba rašení oček je středně raná. Růst je středně bujný s polovzpřímenými až vodorovnými letorosty. Sklizňová zralost začíná v polovině září. Proti napadení houbovými chorobami i poškození mrazy je odrůda méně odolná.Na polohu má nároky nízké, na půdy vyšší. Nesnáší suché půdy. Nejlépe mu vyhovují hlubší, záhřevné a živné půdy. Snáší i těžké vápenité půdy, nesnáší půdy písčité a kamenité. Pro velké tvary používat podnože „Kober 5BB“, „125 AA“, pro střední vedení „Teleki 5C“ a pro nižší tvary a pro nebezpečí žloutenky „SO 4“. Vhodné je vysoké i střední vedení. Doporučené zatížení 6 až 10 oček/m2. Výnos se pohybuje mezi 10 až 15 ha/ha. Ranost zrání, plastičnost a pravidelné výnosy byly důvodem rychlého rozšíření pěstování této odrůdy.
  

Ryzlink vlašský

Charakteristika vína :
Barva:          světle zeleno-žlutá.
Vůně:           vůně neutrálně vinná, příjemně květinová nebo jablečná (zelená jablka).
Chuť:           příjemně svěží jemné víno s výraznými kyselinami, je plné a harmonické.
Odrůda s vysokým a pravidelným výnosem. Víno bývá velmi dobré jakosti, v příznivých letech dává výjimečná vína. Má vyšší obsah kyselin, používá se do směsí k výrobě šumivých vín. Při regulovaném výnosu poskytuje vhodnou surovinu k získávání ledového i slámového vína.

Charakteristika odrůdy  :
List je středně velký , tvar čepele srdcovitý, pětilaločnatý s mělkými až středně hlubokými bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je velmi slabě až slabě puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý s dlouho stopkou a často s přívěskem. Bobule je malá, kulatá. Barva bobule je žlutozelená s tečkou na vrcholu. Doba rašení oček je středně pozdní. Růst je střední se vzpřímenými až polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v polovině října. Proti napadení houbovými chorobami je méně odolná, proti poškození mrazy je odolná. Trpí vadnutím třapiny.
Vyžaduje nejlepší polohy vzhledem k pozdnímu zrání. Na půdu je nenáročná. Podnože „Kober 5BB“ při obsahu vápna do 15 %, ve vápenatějších půdách „SO 4“ a „125 AA“. Vedení a řez je střední i vysoké s řezem na tažně. Zatížení 10 oček/m2. Výnos bývá běžně 10 až 15 t/ha.
 

Ryzlink rýnský

Charakteristika vína :
Barva:           světle žluto-zelená.
Vůně:            květinová, typická - po lipovém květu, může být i muškátová, broskvová nebo jako luční květy.
Chuť:            peprně kořenitá a plná zvýrazněnou pikantní kyselinkou, někdy i vyššími a delikátními aromatickými látkami, jež zaujmou nevtíravým a přece dlouho trvajícím vjemem.
Odrůda je považována za nejkvalitnější odrůdu severních vinohradnických oblastí, má vysoké nároky na polohu. Víno dosahuje vynikající jakosti, pokud jsou hrozny sklizeny koncem října až začátkem listopadu, protože se aromatické látky vyvíjí především při střídání nižších nočních teplot se slunečnými dny. Víno poskytuje ve všech jakostních stupních vína s přívlastkem, především však kabinet a pozdní sběr. Výběr z hroznů a výběr z bobulí dává jen v nejlepších letech a při cílené agrotechnice.

Charakteristika odrůdy  :
List je středně velký, tvar čepele pětiúhelníkový nebo kruhovitý, pětilaločnatý se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně puchýřovitá. Hrozen je malý až středně velký, hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá, kulatá. Barva bobule je žlutozelená. Na vrcholu bobule je černá tečka po blizně. Doba rašení oček je pozdní. Růst je bujný se vzpřímenými až polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v polovině října. Proti napadení houbovými chorobami je odrůda méně odolná až středně odolná. Plíseň šedá napadá bobule většinou až při přezrávání, ale třapina bývá napadána častěji. Při jednostranném přehnojení dusíkem trpí často fyziologickým vadnutím třapiny. Proti poškození mrazy je odrůda odolná. Pro dosažení vyšší jakosti je nutno vybírat nejlepší polohy na jižních svazích. Na půdy má nízké nároky, ale nesnáší vyšší obsah vápna. Podnože se používají především „SO 4“, „Teleki 5C“, „125 AA“. Podnož „Kober 5BB“ pouze pro málo živné, vlhčí půdy, velké tvary a ekologické vinohradnictví. V žádném případě nevysazovat na bujných podnožích při intenzivním hnojení do dobrých půd, neboť sprchá. Používá se vysoké i střední vedení s dlouhým řezem na tažně, zatížení 10 až 12 oček/m2.
Výnos je pravidelný kolem 10 t/ha. Cukernatost 15 až 19 °NM, obsah kyselin 10 až 14 g/l.
   
Rulanské bílé

Charakteristika vína :
Barva:          zlatavě zeleno-žlutá.
Vůně:           víno nemá výrazné aroma, vyznačuje se nutrální vůní, může vonět po mandlích u výrazného vína i po chlebovince
Chuť:           víno je kulaté, plné ohnivosti, extraktivní s nasládlou chutí. U mladého vína můžeme zaznamenat vyšší kyselinku.

Charakteristika odrůdy  :
List je středně velký, tvar čepele kruhovitý, pětilaločnatý s mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně až silně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá, kulatá. Barva bobule je žlutozelená. Doba rašení oček je středně raná. Růst je středně bujný s polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v druhé polovině září. Proti napadení plísní révovou a padlím révovým je odrůda méně odolná. Plíseň šedá často napadá jemnou slupku bobulí. Proti poškození mrazy je odrůda středně odolná. Odrůda klade vysoké nároky na polohu i půdu. Polohy vyžaduje slunné, půdy záhřevné, hlinité, dostatečně vododržné s vyšším obsahem CaCO3, který podporuje tvorbu aromatických látek. Vhodné podnože pro hlinité půdy „SO 4“ a Teleki 5 C“, pro půdy horší, velká tvary a ekologické hospodaření „Crâciunel 2“ nebo „Kober 5BB“. Vhodné je střední i vysoké vedení s řezem na dlouhé tažně. Na menších tvarech při hustší výsadbě sprchává. Zatížení 8 až 10 oček/m2. Výnos je střední až vysoký, 8 až 12 t/ha, cukernatost 16 až 23 °NM, v dobrých ročnících tato odrůda poskytuje surovinu k produkci v jakosti výběr z hroznů, kyseliny 9 až 14 g/l.
   

Neuburské

Charakteristika vína :
Barva:          světle zeleno-žlutá.
Vůně:            jemná muškátová až kopřivově broskvová, při zrání v láhvi malinová.
Chuť:           v chuti harmonické, extraktivní, plné, s nižším obsahem kyselin - nenapodobitelně pikantní, mírně nahořklá skořicová chuť.
Význam odrůdy klesl. Negativně se v minulosti projevilo nevhodné štěpování na podnož „Kober 5BB“ a zvýšené dávky dusíkatých hnojiv. Při dodržení uvedených požadavků je odrůda vhodná i pro horší půdy.I při vyšším sklizeném množství je vysoká jakost vína. Víno má dostatečný extrakt a plnost. Pravidelnost sklizní je menší. V nejlepších letech lze z hroznů Neuburského získat víno v jakosti výběr z hroznů.

Charakteristika odrůdy  :
List je středně velký až velký, tvar čepele pětiúhelníkový, třílaločnatý nebo pětilaločnatý s mělkými až středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá. Hrozen je malý až středně velký, velmi hustý s velmi krátkou stopkou. Bobule je středně velká, kulatá, často vlivem nahlučení má deformovaný tvar. Barva bobule je žlutozelená. Doba rašení oček je středně raná. Růst je velmi bujný s polovzpřímenými až vodorovnými letorosty. Sklizňová zralost začíná ve druhé polovině září. Proti napadení houbovými chorobami i proti poškození mrazy je odrůda méně odolná. Odrůda trpí vadnutím třapiny a je náchylná ke sprchávávání. Vyžaduje chráněné polohy (odkvetání). Na půdu není náročná. Nesnáší hnojení dusíkem, na nevhodně hnojených stanovištích sprchává. Podnože „SO 4“, pro sušší a horší půdy „Crâciunel 2“. Větší tvary s dlouhým řezem. Výnos je v průměru 10 t/ha, je snižován mrazem a sprcháváním.
  

Sauvignon

Charakteristika vína :
Barva vína je světle zeleno-žlutá.
Vůně:           výrazná broskvová, nebo kopřivová vůně, i po černém rybízu.
Chuť:           kořenitě plná, výrazně ovlivněná vůní. Mladé víno obsahuje výrazné kyseliny, zráním přecházejí složky vína do harmonického souladu.
Odrůda je vhodná pro nejkvalitnější polohy za účelem produkce hroznů k získávání velmi oblíbeného vína, které patří mezi nejjakostnější vína v severních vinohradnických oblastech. Bobule obsahují vysoce aromatické látky, které zpočátku tvorby mají tóny vůní kopřivových nebo po černém rybízu či angreštu a při pozdějším zrání pak přecházejí do vůně zralých broskví. V dobrých ročnících je víno plné s typicky broskvově muškátovými aromatickými látkami. V horších ročnících jsou vína méně plná s převahou kyselin a jejich aroma je kopřivové.

Charakteristika odrůdy  :
List je malý až středně velký, tvar čepele okrouhlý, pětilaločnatý s hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá. Hrozen je malý, hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá až středně velká, kulatá. Barva bobule je žlutozelená, chuť dužniny výrazně aromatická. Doba rašení oček je střední. Růst je bujný se vzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první polovině října. Dřevo vyzrává jen středně dobře. Proti napadení houbovými chorobami je odrůda méně odolná. Vzhledem k bujnému růstu a vzhledem k častému špatnému vyzrávání dřeva byla poškozována zimními i jarními mrazy. Vyžaduje velmi dobré polohy ve vyšších částech svahů, chráněných proti mrazu. Vhodné jsou chudší půdy, třeba i kamenité a písčité, ale ne příliš suché ani naopak zamokřené. Pro půdy chudší, písčité a kamenité je vhodná podnož „Teleki 5C“, pro menší tvary „SO 4“. Pro bujný růst odrůdy není vhodná „Kober 5BB“. Vedení vyhovuje vysoké s větším množstvím stařiny a s řezem na dlouhé tažně. Pro tažně se musí vybírat réví, které je plodnější. Zatížení 10 až 15 oček/m2. Výnos je střední a méně pravidelný, pohybuje se mezi 8 až 10 t/ha. Hnojení dusíkem snižuje výnosy. Obsah cukru je kolem 19 °NM, kyselin asi 11 g/l.
   

Veltlínské červené rané

Charakteristika vína :
Barva:          zlatožlutá.
Vůně:           neutrální vinná vůně
Chuť:           kořenité víno s nižším obsahem kyselin, širší extraktivní chuť.
Víno je zlatožluté barvy, neutrální vůně, plné a s nízkým obsahem kyselin. Při vyšší cukernatosti moštů se objevují i medové tóny. Vzhledem k nízkému obsahu kyselin zraje víno poměrně rychle, a proto se ho často využívá k urychlenému zrání směsí vín této odrůdy s odrůdami pozdními, jako je Ryzlink vlašský. Protože vína postrádají osobitý výraz, jsou méně oblíbena. Výjimkou jsou u nás vína této odrůdy ze severněji položených vinic jižní Moravy, kterým určitá osobitost nechybí.

Charakteristika odrůdy  :
Je ranou odrůdou, roste bujně. Mrazuodolnost je nižší. Jeho dobrá vlastnost je suchovzdornost a dobrý růst i na píscích a štěrku. List je větší pětilaločný. Hrozen je velký, kónický. Bobule malé, náchylné na hnilobu, mají světle červenou slupku. Růst je bujný a dřevo vyzrává špatně, mrazuodolnost je nízká, odolnost proti všem houbovým chorobám je též nízká. Listy jsou větší, pětilaločné a hlouběji dělené. Barva listů je světlá. Hrozen je velký, křídlatý, hustý. Bobule střední, kulatá, světle červená, neutrální chuti, s nízkým obsahem kyselin.
   

Muškát moravský

Charakteristika vína :
Barva:          světle žlutá.
Vůně:           výrazná muškátová, někdy po černém rybízu.
Chuť:           jemně aromatické víno s nižší kyselinkou.
Raná odrůda se středním až vysokým výnosem. Vína dává jemná, muškátová, s nižším obsahem kyselin. Pro zachování přijatelné kvality suroviny je doporučena regulace odrůdy do 10 t/ha.

Charakteristika odrůdy  :
List je středně velký, tvar čepele pětiúhelníkový, pětilaločnatý se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá. Hrozen je středně velký až velký, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je středně velká, kulatá. Barva bobule je žlutozelená. Doba rašení oček je raná. Růst je středně bujný s polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první polovině září.
Proti napadení plísní révovou i padlím je odrůda méně odolná, proti napadení plísní šedou je středně odolná. Proti poškození mrazy je středně odolná. Vzhledem k ranému není odrůda náročná na polohu, nevyhovují však výsušné půdy. Na píscích dává plochá vína.
Podnože dle typů půd. Vzhledem k růstu keřů se doporučují bujněji rostoucí podnože. Vhodnější jsou větší tvary s dlouhými tažni. I když roste bujně, nesmí se přetěžovat, jinak se snižuje kvalita vína. Pro dosažení kvalitní suroviny, nesmí výnos překročit 10 t/ha. Termín sklizně je dán obsahem kyselin, nejpozději při 8 g/l je nutné hrozny sklidit.
  

Tramín červený

Charakteristika vína :
Vůně:           plná a kořenitá bezová vůně, někdy připomíná vůni růží.
Chuť:           víno je plné, extraktivní, kořenité s nižším obsahem kyselin, často se zbytkovým cukrem. Je také charakterizováno jako silné - alkohol není v rovnováze s kyselinami.
Sklizně jsou většinou kolísavé, výnos je poměrně nízký, asi 4 až 7 t/ha. Obsah cukru však činí 20 až 25° NM. Tramín se každoročně podílí více než 1/3 na veškerém objemu vína v jakosti výběr z hroznů a je tedy nejčastější odrůdou, ze které se tato jakost vína v ČR dosahuje. Kyselin má málo, 8 až 9 g/l. V současnosti se plochy Tramínu červeného příliš nerozšířily, důvodem jsou nízké sklizně a velká pracnost pro zelené práce. Může se pěstovat pouze v nejteplejších polohách. Ovšem každoročně poskytuje hrozny pro víno s přívlastkem, které je plné a kořenité. Pro kvalitní víno jsou nezbytné dobře vyzrálé hrozny, které ale pak mohou mít nižší obsah kyselin. Víno z nich vyrobené připomíná vůni růží. Pro svoji ojedinělost se stává vyhledávanou specialitou mezi milovníky vín.

Charakteristika odrůdy  :
List je malý, tvar čepele kruhovitý, třílaločný až pětilaločný s mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je silně puchýřovitá. Hrozen je malý, hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá, kulatá, nebo elipsovitá. Barva bobule je červená, nebo šedočervená se silnou slupkou, dužnina je bez zbarvení, s výraznou aromatickou chutí - vysokým obsahem kořenitých látek a nižším obsahem kyselin. Doba rašení oček je raná. Růst je středně bujný se vzpřímenými až polovzpřímenými letorosty. Roste středně, má husté olistění a potřebuje intenzivní ošetření listové plochy podlomem a vylamováním fazochů. Asimilace sytě zelených listů je intenzívní a cukernatost malých, někdy také široce kónických hroznů je vysoká. Sklizňová zralost začíná od poloviny října.

Proti napadení houbovými chorobami je odrůda odolná méně, proti poškození mrazy je střeně odolná. Odrůda je náchylná ke chloróze, při špatné agrotechnice ke sprchání. Odrůda je velmi náročná na stanoviště, vyžaduje úrodné, hluboké a záhřevné půdy na nejlepších tratích, bez vyššího obsahu vápna. Doporučuje se vysoké vedení s větším množstvím stařiny, při kterém se zlepšuje kvalita sklizně. Řez na dva dlouhé tažně, keř nesmí být zahuštěný. Zatížení 10 až 12 oček/m2. Podnože jsou vhodné SO 4, 125 AA a Teleki 5C. Na podnoži Kober 5BB roste příliš bujně a snadno sprchává.
    

Rulandské šedé

Charakteristika vína :
Barva:          zlato-žlutá barva.
Vůně:           jemná odrůdová až neutrální vůně.
Chuť:           plná, kořenitá a extraktivní, často se zbytkovým cukrem. Mladá vína vykazují někdy vyšší kyselost.
Odrůda je vhodná pro dobré polohy , kde dává každoročně surovinu k získávání vína s přívlastkem. Má-li být víno odrůdové a kvalitní, je nezbytné dosáhnout minimální cukernatosti 18 °NM. Ve velmi teplých ročnících může mít málo kyselin. Při zpracovávání se nesmějí hrozny nechat dlouho zakvášet, jinak se vyluhuje příliš barviva. V některých oblastech, např. Murfatlar, na Krymu a v Bádensku se získávají pozdní sběry s vysokým zbytkem nezkvašeného cukru. Vína pak mají chlebnaté tóny připomínající tokajské výběry. Z toho důvodu se používalo v Alsasku pro název odrůdy synonymum Tokyaer.

Charakteristika odrůdy  :
List je středně velký, tvar čepele okrouhlý, pětilaločnatý s velmi mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně puchýřovitá. Hrozen je malý až středně velký, velmi hustý s velmi krátkou stopkou. Barva bobule je šedočervená, dužnina je bez zabarvení. Doba rašení oček je středně raná. Růst je středně bujný s polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v polovině října.
Proti napadení houbovými chorobami je odrůda méně odolná. Jemná slupka bobulí bývá často napadána plísní šedou. Proti poškození zimními mrazy je odolná, mohou jí poškozovat jarní mrazy. V hustých výsadbách v nepříznivých letech je nebezpečí sprchávání hroznů.
Rulandské šedé vyžaduje dobré polohy, i když není tak náročné jako Ryzlink rýnský nebo Rulandské bílé. Extraktivní látky se tvoří zvláště v hlinitých půdách, nesnáší mělké a písčité suché půdy. Podnož je vhodná „A25 AA“ a pro velmi dobré půdní podmínky „SO 4“ a „Teleki 5C“.
Zvláště vhodné je vysoké vedení s řezem na dlouhé tažně, kdy se dosahuje vyššího obsahu kyselin v hroznech, což přispívá k harmonii vína. Zatížení 10 až 12 oček/m2. Výnos je střední, 9 až 10 t/ha, přičemž neselektované keře mají výnos podstatně nižší. Výnos snižuje i sprchávání. Cukernatost bývá přes 20 °NM, ve vhodných letech poskytuje surovinu k produkci vína v jakosti výběr z hroznů. Kyseliny mají hodnotu v rozmezí 8 až 9 g/l.
   

Sylvánské zelené

Charakteristika vína :
Barva:          žluto-zelená.
Vůně:           pikantní vůně, v mladších ročnících travnatá
Chuť:           plná, extraktivní, mírně kořenitá, v mladších ročnících s vyšší kyselinkou.
Víno je neutrální a při nižší sklizni mírně kořenité chuti bez zvláštních aromatických látek. Při vyšší vyzrálosti hroznů dává predikátní vína, která zráním na láhvi nabývají na olejovitosti, hladkosti a vláčné harmonii. Při vyšších sklizních jsou mladá vína tvrdá a hrubá. Je-li výnos přiměřený, pak se kyseliny rychle odbourávají a víno může být až fádní. Sylvánské se dříve hojně užívalo do směsí s tvrdšími víny (na Slovácku s Ryzlinkem vlašským). Většinou sloužilo jako běžné, suché, výčepní víno k prostým jídlům.

Charakteristika odrůdy  :
Odrůda má vysoké požadavky na teplou polohu. Je středního růstu, má husté olistění. Mrazuodolnost je nízká. List je středně velký, třílaločný. Hrozny jsou malé, husté, mají střední až větší zelené, nahloučené bobule a jsou velmi chutné k jídlu. Daří se jí i na těžkých půdách.
    

Pálava

Charakteristika vína :
Vůně:           vanilková.
Chuť:           víno je harmonické, aromatické a plné s vyšším obsahem kyselin oproti Tramínu, má kořenitou chuť.
Pozdní odrůda pro doplnění sortimentu pro produkci aromatických vín. Výnos je střední, pravidelný, v příznivých letech s vysokou cukernatostí. Víno je harmonické, kořenité, extraktivní s jemným tramínovým aroma.

Charakteristika odrůdy  :
List je malý až středně velký, tvar čepele je okrouhlý, třílaločnatý se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je silně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý se středně dlouhou stopkou. Bobule je středně velká, mírně oválná. Barva bobule je šedočervená, dužnina bez zbarvení. Doba rašení oček je raná. Růst je středně bujný až bujný s polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první polovině října. Proti napadení houbovými chorobami je odrůda méně odolná až středně odolná, proti poškození mrazy středně odolná. V méně příznivých podmínkách trpí odrůda vadnutím třapiny. Požadavky na polohu má vysoké. Půdy, podobně jako Tramín červený, vyžaduje hluboké, záhřevné a přiměřené vlhké. Jsou doporučovány podnože jako „SO 4“ a „Teleki 5 C“. Je vhodné střední a vysoké vedení.
Poskytuje větší a pravidelnější výnosy než Tramín červený. Průměrný výnos je 9 t/ha. Cukernatost se pohybuje mezi 19 až 23 °NM. Hrozny se nechávají často přezrát za účelem přípravy vína v jakosti výběr z hroznů a výběr z bobulí. Hodnota kyselin ve víně činí 7 až 10 g/l. Pravidelnost je narušována jarními a zimními mrazy.
    

Aurelius

Charakteristika vína :
Pravidelně poskytuje vysoké výnosy, víno je výborné kvality ryzlinkového typu, v příznivých letech s přívlastkem. Je ranější než Ryzlink rýnský, proto může být vhodnou odrůdou do poloh, kde se jmenované odrůdě již tak nedaří. 

Charakteristika odrůdy  :
List je velký, tvar čepele pětiúhelníkový, sedmilaločný se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě až středně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý se středně dlouhou stopou. Bobule je malá, kulatá. Barva bobule je žlutozelená. Doba rašení oček je střední. Růst je středně bujný s polovzpřímenými až vodorovnými letorosty. Sklizňová zralost začíná v druhé polovině září, před Ryzlinkem rýnským. Proti napadení houbovými chorobami je odrůda méně odolná, proti poškození zimními i jarními mrazy e odolná. Za deštivého počasí při dozrávání hroznů je u odrůdy zvýšená náchylnost ke hnití hroznů. Na polohu není odrůda příliš náročná, je vhodná pro všechny druhy půd, nejvhodnější jsou půdy sušší a chudší. Podnože „Teleki 5C“ a „SO 4“, v chudších půdách i silněji rostoucí podnože.
Pro úrodnější půdy se doporučuje vysoké vedení, pro půdy méně úrodné vedení střední. Při řezu je vhodné volit střední zatížení keřů, keře musí zůstat vzdušné. Je to velmi plodná odrůda, která při průměrném výnosu 10 t/ha poskytuje hrozny s cukernatostí 17 až 23 °NM. Ve vhodných letech se ponechává značná část hroznů přezrát, aby se docílilo vína s přívlastkem výběr z hroznů.
  

Chardonnay

Charakteristika vína :
Barva:          světle žlutá
Vůně:           ovocná, po jablkách, může být i méně výrazná až neutrální.
Chuť:           v chuti připomíná lískový ořech nebo banán. Víno je kořenitější s pikantní kyselinkou, je plné a extraktivní.
Patří mezi nejoblíbenější odrůdy. Při výrobě vína je možno využít různé moderní i původní technologie. Např. hodí se pro technologii „barrique“ a je základem k výrobě kvalitních šumivých vín nejen v oblasti Champagne. Vína poskytuje plná, harmonická s vyšší intenzitou, aromatických látek než odrůda Rulandské bílé, s níž je srovnávána. Chardonnay patří k nejčastějším vínům s přívlastkem od kabinetů až po výběry a ledové i slámové víno.
  

Červené víno - moravská červená vína
  

Svatovařinecké 
  

 Charakteristika vína :
Odrůda je oblíbená mezi pěstiteli i konzumenty vín. Výnos poskytuje střední a ne vždy pravidelný. Barva vína je obvykle sytě červená, přechází až do fialova. Ve vůni je víno ovocité s typickým odrůdovým aroma, připomíná sušené švestky, povidla nebo černý rybíz. Chuť je plná, příjemně natrpklá - mladší ročníky obsahují více kyselin. Víno je plné, kvalitní, je vhodné do směsí zejména s Modrým Portugalem. Pravidelně poskytuje hrozny pro získávání jakostního vína, v lepších letech i pro vína s přívlastkem.

Charakteristika odrůdy  :
List je středně velký, tvar čepele pětiúhelníkovitý, tří nebo pětilaločný s mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě až středně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, hustý, s krátkou až střední stopkou. Bobule je středně velká, kulatá, nebo elipsovitá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Doba rašení oček je raná. Růst odrůdy je bujný s polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první polovině října. Odrůda je náchylná k napadení houbovými chorobami. Proti poškození zimními mrazy je odolná, proti jarním mrazíkům je však odolná méně. Při podzimních deštích jsou bobule náchylné k praskání a následně k napadení plísní šedou. Při vyšších dávkách hnojiv odrůda sprchává. Nároky na polohu i půdu jsou poměrně nízké. Vyšší jakosti vína se dosahuje v lehčích, záhřevných půdách. V úrodnějších půdách se pro Svatovavřinecké používají podnože "SO 4" a "Teleki 5C", pro horší půdy pak "Crâciunel 2" a "Kober 5BB". Nejvhodnějším vedením je vedení vysoké, zatížení kolem 10 oček/m².  Výnos je méně stabilní, ale poměrně vysoký, v průměru 8 až 11 t/ha. Cukernatost dosahuje kolem 18° NM, obsah kyselin 10 g/l.
  

Frankovka

Charakteristika vína :
Barva:          tmavě rubínová.
Vůně:           připomíná jádra peckovin, někdy jemně skořicová.
Chuť:           plná, příjemně drsná - víno je pikantní. Mladá vína bývají tvrdá, zvýrazněná trpkostí po tříslovinách, extraktivní s vyšší kyselinkou. Víno vyzrává do bohaté šíře. Odrůda je mezi pěstiteli oblíbená, vhodná k pěstování na štěrkovitých a sprašových půdách, na terasách v teplých lokalitách. Výnos je střední, hodnota závisí na kvalitě selekce rozmnožovacího materiálu. Víno je velmi dobré kvality, nižší barvy s vyšším obsahem tříslovin. Vhodné pro zraní v láhvi. V dobrých letech při odpovídajícím zatížení poskytuje i vína s přívlastkem.

Charakteristika odrůdy  :
Pozdní moštová odrůda, doporučuje se k pěstování ve vinařské oblasti Morava. Odrůda je bujného růstu, má dobrou mrazuodolnost a plodnost. List je velký, okrouhlý, tvar čepele ledvinovitý, nepatrně tří až pětilaločný nebo bez laloků s velmi mělkými až mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá.Hrozen je velký křídlatý, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je středně velká až velká, kulatá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Frankovce vyhovují lepší, nejteplejší polohy a lehce záhřevné půdy se sprašemi. Doba rašení oček je střední. Růst je bujný se vzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost hroznů bývá pozdní, začíná v polovině října.

Proti napadení plísní révovou a padlím révovým je odrůda méně odolná až středně odolná, proti napadení plísní šedou je středně odolná. Je náchylná k vadnutí třapiny. Proti poškození mrazy je středně odolná. Snáší sucho i vyšší obsah vápna. Vzhledem k bujnosti růstu jsou nejvhodnější podnože slaběji rostoucí a brzdící sprchávání, jako SO 4 a Crâciunel 2. Odrůdě vyhovuje střední vedení s řezem na tažně nebo vysoké vedení s řezem na dva tažně, zatížení 7 až 9 oček/m2. Výnos závisí na hustotě vysazeného materiálu, běžně se pohybuje kolem 11 t/ha. Aby víno bylo kvalitní, musí hrozny dosáhnout alespoň 17° ČNM. Kyseliny se pohybují mezi 8 až 9 g/l, slupka obsahuje velké množství červeného barviva.
    

Modrý portugal

Charakteristika vína :
Barva:          rubínová
Vůně:           jemná, květinová
Chuť:           příjemná, sametová, víno je lehčí s nižším obsahem kyselin, jemně natrpklé.
Vína z usměrněné sklizně jsou jemná, květinově aromatická, příjemně pitelná, světle červené barvy.

Charakteristika odrůdy  :
List odrůdy je velký, tvar čepele pětiúhelníkovitý, třílaločný s mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá, lesklá. Hrozen je líbivý, velký, křídlatý, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule má tenkou slupku, je středně velká, kulatá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Doba rašení oček je střední. Růst je bujný, s polovzpřímenými letorosty. Dřevo vyzrává jen středně dobře. Nesprchává, proto odrůdě vyhovuje podnož Kober 5BB, ale také SO 4 a Teleki 5C pro hlubší a úrodnější půdy, pro půdy vápenité pak 125 AA.
Sklizňová zralost začíná v první polovině září. Velké hrozny portugalu však snadno hnijí. Nároky na polohu i půdu má tato vděčná odrůda nízké. Dobře snáší sucho, naopak nemá ráda trvale zamokřené, mokré půdy. Na druhé straně je málo odolná vůči houbovým chorobám, ale i vůči zimním a jarním mrazům. Daří se jí na středním i vysokém vedení révy s řezem na kratší tažně, mimořádně vhodné je její pěstování na pergole. Tuto možnost v úspěšné míře využívají zahrádkáři. Vhodné zatížení keře je 6 až 8 oček/m2. Úrodnost je výborná a pravidelná, výnosy jsou pravidelné a vysoké - 12 až 16 tun z hektaru,. Z podobných velkých sklizní jsou však vína řídká, hrozno je kyselejší a má zpravidla nižší cukernatost (okolo 16° NM), kyseliny v obsahu 8,5 g/l, slabou barevnost a nízkou extraktivnost.
   

Rulandské modré

Charakteristika vína :
Rulandské modré
je jedna z nejlepších moštových modrých odrůd severních oblastí. Při výsadbě je nutno vybírat ze selektovaného rozmnožovacího materiálu pro zajištění kvalitní suroviny pro výrobu vína. Víno je plné, jakostní, v mládí ostružinové chuti, v plné zralosti sametové kořenité s hořkomandlovou příchutí. Kvalitu a odrůdovou chrakteristiku získává zráním v láhvi i sudech, nejvyšší jakosti se dosahuje po delším ležení na láhvi. Barva je světlejší, u starších vín až cihlově červená. Má větší množství kyselin. Při odpovídajícím zatížení keře poskytuje pravidelně hrozny pro přívlastková vína, v lepších ročnících i pro vína s přívlastkem výběr z hroznů a výběr z bobulí.
Toto víno se v celosvětovém měřítku považuje za velmi kvalitní a cenné.

Charakteristika odrůdy  : 
List odrůdy je středně velký, tvar čepele kruhovitý, třílaločný, s mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně až silně puchýřovitá. Hrozen je malý, hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá, kulatá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Doba rašení oček je střední. Růst je středně bujný s vodorovnými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první polovině října. K napadení plísní révovou a padlím révovým je odrůda náchylná, proti napadení plísní šedou je  odolná středně. Středně je odolná také proti poškození mrazy. Ve vlhkých a uléhavých půdách trpí chlorózou. Odrůda má na polohu vysoké nároky. Půdy vyžaduje teplé, záhřevné štěrkovité a kypré, hlinitopísčité. Použití podnože SO 4 urychluje dozrávání hroznů, dále jsou vhodné podnože Teleki 5C, 125 AA a Kober 5BB. Lze využít většinu způsobů vedení, odrůdě však vyhovuje větší množství starého dřeva. Řez může být dlouhý i krátký, zatížení 10 až 12 oček/m2. Klonovou selekcí se zvýšily výnosy, dnes se pohybují kolem 10t/ha. Cukernatost obvykle přesahuje 20° NM, obsah kyselin 8 až 12 g/l.
   

Zweigeltrebe

Charakteristika vína :
Barva:          temně červená
Vůně:           jemná, může připomínat švestky
Chuť:           mladé víno je hrubší a drsné; po vyzrání velmi jemné, harmonické, s jemnou tříslovinkou. Při vysokých úrodách hroznů je víno této odrůdy hrubé, kyselejší a méně barevné. Z dobře vyzrálého hrozna však poskytuje tmavě zabarvené, granátové víno se zábleskem fialek. Aroma mladého vína se poměrně rychle zušlechťuje, víno však musí zrát v dřevěném sudu (nemusí být barikový). Po roce zrání pak překvapí ovocně kořenitou vůní a hebkou, sametovou chutí. V posledních letech se můžeme setkat i s vydařenými růžovými, a dokonce barikovými víny této odrůdy.

Charakteristika odrůdy  : 
Je bujného růstu, má dobrou odolnost proti mrazům a sklizně dává pravidelné a bohaté. List je velký, třílaločný, tmavě zelený. Středně velký, křídlatý hrozen je hustý s menšími, modročernými bobulemi.Zweigeltu se daří, produkuje dostatečné úrody hroznů a kvalita plodů je víc než uspokojivá. Často poskytuje hrozny v kategoriích přívlastkových vín. Zweigeltrebe se s úspěchem pěstuje i v jiných částech Evropy. V Maďarsku je vysazeno necelých 2000 hektarů, na Slovensku bylo ke konci roku 2000 registrováno 56,2 hektaru vinic s touto odrůdou. Pěstují ji i vinaři v Německu, Chorvatsku, Slovinsku a Srbsku. Pár hektarů Zweigeltu objevíte dokonce i za Lamanšským průlivem, v chladné Anglii.Na polohu ani půdu nemá tato odrůda zvláštní nároky. Je dobře odolná vůči zimním mrazům, jarní marzíky ji však poškozují. Má nízkou odolnost vůči padlí a plísni révové, proti plísni šedé je však dobře odolná. Dozrává mezi svatovavřineckým a frankovkou, to znamená koncem září.
  

André

Charakteristika vína :
Barva je obvykle tmavá, intenzivní červená. Vůně je odrůdová, svou hloubkou a plností připomíná jižní typy vín. Chuť vína je harmonická, jde o extraktivní víno. Chuť je v mládí výrazně kyselá a hrubá, vyzrálé víno je plné, aromatické s tříslovinou.

Charakteristika odrůdy  : 
List je středně velký, tvar čepele pětiúhelníkovitý, mírně pětilaločný s velmi mělkými až mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě až středně puchýřovitá. Hrozen je malý až středně velký, hustý s krátkou stopkou. Malé až středně velké bobule, kulaté, jsou modročerné. Ve slupce obsahují hodně barviva, dužnina je však bez zbarvení. Doba rašení oček je střední. Růst je středně bujný se vzpřímenými letorosty. Zrání začíná v srpnu, odrůda dozrává pozdě, sklizňová zralost začíná až v polovině října. Proti napadení plísní révovou a padlí révovým je odrůda méně odolná, proti napadení plísní šedou je odolná středně. Mrazy poškozována nebývá, neboť dřevo dobře vyzrává a odrůda raší později. André vyžaduje dobré, hluboké a úrodné půdy. Jako podnože jsou vhodné Kober 5 BB nebo Crâciunel 2. Vhodné je střední i vysoké vedení révy, řez na čípky i na tažně. Zatížení keře 6 až 7 oček/m2. Odrůda poskytuje vysoké a pravidelné výnosy ve výši 10 až 15 t/ha při cukernatosti 17 až 20° ČNM a obsahu kyselin kolem 10 g/l. Pro dosažení kvalitní sklizně je nutno dodržovat uvedené zatížení na keř, při vysokých výnosech se kvalita hroznů jako suroviny pro výrobu vína snižuje.
  

Cabernet Sauvignon

Charakteristika vína :
Barva:          intenzivně červená.
Vůně:           po černém rybízu.
Chuť:           travnatá, drsnější, zráním nabývá plnosti a odrůdového charakteru vína.
Pro své pozdní zrání je odrůda určena do nejteplejších částí vinařské oblasti Morava – podoblasti mikulovská, velkopavlovická, znojemská a slovácká v oblasti Mutěnic a Podluží. Víno obsahuje hodně červeného barviva a má výraznou odrůdovou chuť. Zraje pomalu a stárnutím nabývá na kvalitě. Ve francouzské oblasti Médoc zrají tato vína až tři roky v dubových sudech s obsahem 225 l - barrique.

Charakteristika odrůdy  : 
Je to pozdní moštová odrůda. List je středně velký, tvar čepele pětiúhelníkovitý, sedmilaločný s mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně až silně puchýřovitá. List svým členěním působí velmi dekorativně. Hrozen je středně velký s ouškem, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá až středně velká, kulatá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Chuť dužniny je kořenitá. Doba rašení oček je střední. Růst je středně bujný s polovzpřímenými letorosty.Sklizňová zralost začíná v druhé polovině října. Proti napadení plísní révovou a padlím révovým je odrůda méně odolná, proti napadení plísní šedou je odolná dobře. Proti poškození mrazy je odrůda vzhledem k dobrému vyzrávání dřeva odolná také. Důležité je odrůdu Cabernet Sauvignon vysazovat odrůdu jen do nejteplejších poloh v nejteplejších podoblastech oblasti Morava. Upřednostňuje písčité a hlinitopísčité půdy, dobře snáší sucho, ale vyžaduje teplo. Je to odrůda vhodná i do skeletových půd. Pro úrodné půdy je vhodné vysoké vedení, v chudších půdách pak vedení střední a řez na polotažně. Zatížení je vhodné 10 až 12 oček/m2. Pro sušší a vápenité půdy je vhodné použít podnože "Crâciunel 2" a "Teleki 5C", pro úrodnější půdy a větší tvary pak podnož "125 AA". Úrodnost je střední - v průměru 6 až 9 tun z hektaru při cukernatosti 18 až 20° ČNM a obsahu kyselin 9 až 10 gl. Vína mají bohatý obsah taninu a antokyanů, ale i kyselin.
  

Cabernet Moravia

Charakteristika vína :
Víno poskytuje kvalitní, má tmavou granátovou barvu, je plné a po odbourání kyseliny jablečné je harmonické s jemným kabernetovým aroma a specifickou chutí. Zráním vína se stupňuje jeho plnost i harmonie. Je vhodné i pro školení v dubových sudech typu barrique.

Charakteristika odrůdy  : 
Je to pozdní moštová modrá odrůda. List je velký, tvar čepele kruhovitý, třílaločný s mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně až silně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je středně velká, kulatá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Růst je bujný s polovzpřímenými letorosty. Doba rašení oček je raná. Sklizňové zralosti dosahuje v druhé polovině října. Proti napadení houbovými chorobami je odrůda méně odolná až středně odolná, proti poškození mrazy je středně odolná. Vyžaduje velmi dobré polohy, na půdu ale nemá zvláštní požadavky. Doporučuje se střední i vysoké vedení, užší spon a řez na delší tažně. Použití podnože závisí na půdním typu. Do těžších půd se doporučují málo vzrůstné podnože, pro vysoké vedení je vhodná silnější vzrůstná podnož. Výnos hroznů bývá pravidelný a vysoký - cca 5,89 kg/keř, resp. 16 t/ha. Průměrná cukernatost bývá 17° ČNM. Z nejlepších stanovišť víno poskytuje při současné redukci násady hroznů i vysoce ceněná přívlastková vína (až ledové víno).
  

Neronet

Charakteristika vína :
Barva:          barvířka - dává vysoké odstíny červené barvy.
Vůně:           neutrální.
Chuť:           nevýrazná, s nižším obsahem kyselin.

Charakteristika odrůdy  : 
List Neronetu je středně velký, tvar čepele pětiúhelníkovitý nebo ledvinovitý s mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně až silně puchýřovitá. Před koncem vegetace se tmavě zelená barva listu mění na karmínově červenou. Hrozen je středně velký, středně hustý až hustý s krátkou stopkou. Bobule je středně velká, kulatá. Barva bobule je modročerná, zbarvená je i dužnina. Doba rašení oček je střední. Růst je středně bujný se vzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první polovině října. Proti napadení plísní révovou a padlím révovým je méně odolná, proti napadení plísní šedou odolná je. Na stanoviště ani půdu není náročná, spokojí se i s druhořadými polohami a půdami. Vyžaduje ale hlubší a vododržné půdy. Pro své větší tvary vyžaduje Neronet bujněji rostoucí podnože, např. Kober 5BB, nebo alespoň 125 AA. Odrůdě vyhovuje jak střední, tak vysoké vedení s řezem na delší tažně. Zatížení oček je 10 až 12 na m2. Při nadměrné úrodě jsou hrozny méně kvalitní a řídké. Neronet se doporučuje pěstovat v obou vinařských oblastech ČR.
  

Merlot

Charakteristika vína :
Víno je plné, výborné kvality a chuti, tmavé barvy. Merlot je poněkud jemnější, kulatější a především bohatý na taniny, než Cabernet Sauvignon. Obě odrůdy se často kombinují, aby se vzájemně doplňovaly. Dobrý Merlot lze poznat podle vůně a chuti červeného ovoce (obvykle třešně, někdy červený rybíz). Ve světě je Merlot velmi oblíben a rozšířen. Pro svoje pozdní dozrávání vyžaduje u nás k dosažení vysoké cukernatosti pěstování na nejteplejších stanovištích, v nejlepších vinařských tratích.

Charakteristika odrůdy  :
List Merlotu je středně velký, tvar čepele je pětiúhelníkovitý, pětilaločný se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je silně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý až řídký s krátkou až střední stopkou. Bobule je malá, kulatá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Doba rašení oček je raná. Růst je středně bujný až bujný s vodorovnými letorosty. Sklizňové zralosti dosahuje v druhé polovině října. Odrůda je jen středně odolná proti napadení plísněmi i proti poškození mrazy. Merlot vyžaduje nejlepší a nejteplejší polohy, na půdu však nemá zvláštní požadavky. Podnože se používají podle půdního typu. Upřednostňovány jsou podnože omezující bujný růst. Odrůda nevyžaduje zvláštní způsob vedení, doporučuje se řez na jeden tažeň a redukce sklizně hroznů. Výnos hroznů je střední (cca 3,77 kg/keř), v tříletém průměru ve zkouškách pro registraci odrůdy do Státní odrůdové knihy bylo dosaženo v tříletém průměru výnosu 10 t/ha o průměrné cukernatosti 22° NM (!!). Odrůda se nesmí přetěžovat úrodou, aby se zajistila vysoká jakost vína.

 

Zdroj informací www.ovine.cz

 

Odeslat článek známému   Vytisknout