Víno Francie

Filtrovat

Dostupnosti

Dostupnosti

Barva

Barva

Odrůda

Odrůda

Charakter

Charakter

Výrobce

Výrobce

Příznaky

Příznaky

Víno z Francie

Francie je jedním z největších producentů vín na světě. Je rozdělena vinařských oblastí, které produkuji specifická vína. Jsou to tyto oblasti: Alsasko, Bordeaux, Burgunsko, Champagne, Jihozápad, Jura, Korsika, Languedoc, Loira, Provensálsko, Rhona, Savojsko.

Značení a kategorizace francouzských vín:

  • Vin de Table - stolní vína bez označení odrůdy a původu. Jsou určena pro každodenní spotřebu, téměř všechna se spotřebují ve Francii. Od ročníku 2011 se mění název na Vin de France !
  • Vin de Pays - kvalitativně lepší vína než Vin de Table, již s vyznačením původu a individuálním charakterem, lze označit jako „zemské víno". Většina vín se opět spotřebuje ve Francii, ale dnes se i úspěšně vyvážejí, převážně do evropských zemí. Některá jsou již velmi kvalitní. Od ročníku 2011 se mění název na IGP - Indication Geographique Protegée!
  • VDQS (Vin De' limité de Qualité Supérieure) - přísně kontrolovaná vína, ale s vyššími limity produkce než AOC. Kvalitou se těmto vínům velmi blíží a řada vín je postupně do této kategorie zařazována. Tato kategorie s ročníkem 2011 zaniká!
  • AOC (Appellation d' Origine Contrôlée) - toto označení nesou všechna nejkvalitnější francouzská vína. 400 úřadů po celé Francii přísně kontroluje původ, odrůdy, množství produkce, pěstitelské metody, techniky zpracování a kvalitu produktů. Vína AOC tvoří asi jednu třetinu produkce francouzského vinařství. Od ročníku 2011 se mění název na AOP - Appellation d'Origine Protegée!
  • Premier Cru, Grand Cru - úřední ohodnocení nejlepších vinic v určitých oblastech Francie. V regionu Bordeaux existuje vlastní podrobnější systém značení kvality, které se dělí na jednotlivé Crus Classés. Haut - Médoc, který je na levém břehu řeky Gironde klasifikuje 1-5 Cru + Cru Bourgeois (6. neklasifikované Cru) . Pravý břeh s hlavními oblastmi St. Émilion a Pomerol mají vlastní apelační systémy.