Vinařství Las Moras

Argentinské vinařství s okouzlujícím názvem „Moruše“Las Moras najdete v provincii San Juan v údolí Tulum Valley, které představuje tamní hlavní oblast pěstování révy a výroby vína.

Finca Las Moras

Argentinská vína

WWW stránky vinařství: http://www.fincalasmoras.co.uk/
 
Argentinské vinařství s okouzlujícím názvem „Moruše“Las Moras najdete v provincii San Juan v údolí Tulum Valley, které představuje tamní hlavní oblast pěstování révy a výroby vína.

Pro víno je vždy důležitá vláha. Zde její zdroj tvoří řeka San Juan, pramenící v nedalekých Andách. Vlastně se ve skutečnosti jedná o tající sníh a led, proto je řeka zcela čistá. Její koryto se vine přes jih provincie až k Atlantickému oceánu. Půda se skládá z vápencových úlomků a obsahuje nízkou hladinu organických látek. Mezi osmnácti palci do šesti stop pod hladinou leží silná vrstva kamenitých úlomků a oblázků, důkaz neklidného procesu, probouzejícího se kdesi v horách.

Tulum Valley - Toto údolí se nachází v jedinečném místě mezi Sierra Pie de Palo a Andami. Zvedá se do výšky 630 m nad mořem a nabízí ideální podmínky pro přirozený růst révových keřů, které se zde nacházejí již stovky let.


Las Moras - Vinařství obhospodařuje 407 hektarů vinic, které jsou známé produkcí vysoce kvalitních vín. Díky jasným slunečním paprskům a extrémně suchému počasí není třeba používat pesticidy ani další chemické produkty. Sofistikovanýkapénkový zavlažovací systém využívá vodu z And. Péče, kterou vinice v San Juan dostávají je tedy naprosto přírodní, s ohledem na zdravotní a ekologické zřetele.  Při produkci vín zde používají bezpečné, časem osvědčené postupy, začínající od ručního sběru hroznů, přes použití ručních enologických metod až po moderní vinařské techniky. Vše se děje pod dohledem enologa Daniela Ekkerta a zemědělského inženýra Claudia Rodrigueze. Kapacita provozu čítá 3 000 000 kg hroznů a výtěžnost 2 800 000 litrů, z nichž 2 500 000 l zraje v inoxových tancích a 300 000 l v dubových sudech. Podnik se pyšní také důležitými mezinárodními certifikátyBRC,HACCP a GMP. Produkce se exportuje do 23 zemí, hlavní destinace představují Asie, Evropa, Severní Amerika, Střední Amerika a Jižní Amerika. Na zdejších pozemcích rostou morušové stromy, typické pro tuto oblast. Dávají nejenom výborné ovoce, ale během horkých letních dnů poskytují také stín a v drsném zimním období úkryt. Místní tradice říká, že pokud jsou morušové stromy zdravé a silné, nenarušené přírodou nebo počasím, bude sklizeň v daném roce výjimečná. Na fincaLasMorasvěří, že ty jejich moruše chrání hrozny během celého roku.


Vína- Díky excelentním podmínkám pro pěstování vinné révy, oblast produkuje široké rozpětí odrůd, dokonale adaptovaných na půdní podmínky, horké klima a ohromné množství slunečních paprsků. Varianty jako Malbec, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Viogner, Bonarda, Rosé-Shiraz, Sauvignon Blanc a Chardonnay jsou toho dokonalým příkladem, jaký můžete ve fincaLasMorasnajít.Riservaabílávína pocházejí ze středně hlubokých a jílovitých propustných půd. Odrůdy pro červená vína se pěstují na pískových a lehce jílovitých půdách.

 


 

Mora Negra- Ocenění a prestiž si dobylo cuvée Mora Negra, obsahující 70% odrůdy Malbec a 30% odrůdy Bonarda.


Intis- Pokud vám název vín této řady připomíná dobu Inků, nejste daleko od pravdy. Podle místní mytologie byl Inti Bůh Slunce, uctívaný právě tímto národem. Od něj pak tato vína, převzala své jméno. Ale abychom byli konkrétnější jedná se o dva typy cuvée. Bílé z odrůd Chardonnay/Chenin a červené Malbec/Merlot.


Las Moras Reserve- Malbec najdeme také v řadě reserva a spolu s ním Tannat, Chardonnay, Cabernet Sauvignon/Shiraz.

 

Las Moras se stalo v roce 2005 argentinským vinařstvím roku.Na letošní výstavě Víno a Destiláty získala vína z tohoto vinařství dva stříbrné a jeden bronzový pohár.

 


Převzato z časopisu: Vino revue 4/2007 - Text Lucie Lehečková

Odeslat článek známému   Vytisknout